Wel of niet inbakeren?

Inbakeren is iets waar ik veel over heb gehoord, maar waar ik eigenlijk nog geen tijd voor heb gehad om research naar te doen. Naast het bekende merk puckababy zijn er nog andere merken die goede producten bieden om je kindje in te bakeren.

Elena heeft de gewoonte om te gaan huilen zodra wij besluiten te gaan slapen. Overdag slaapt ze zonder problemen, op af en toe een kramp- en wakkermoment na, maar ook ’s nachts slaapt ze goed als ze eenmaal in slaap is gevallen. Het probleem waar wij tegenaan lopen is dat ze dus niet wil slapen wanneer wij dat wel willen. We hebben al van alles geprobeerd zoals: langer de tv aanlaten, speentje in haar mond, haar handje vasthouden (ze vind het erg prettig wanneer papa dat doet), kleding met onze geur eraan in haar wiegje leggen, maar niets schijnt te helpen. Elke avond is het weer een gevecht voor ze eindelijk in slaap valt, vooral wanneer Mischa besluit te gaan slapen zet Elena het op een huilen.

Op een gegeven moment raken je opties een beetje op, maar we hebben nog niet alles geprobeerd. Zo hoor ik dus veel goeie verhalen over inbakeren, maar wat is het nou eigenlijk?

Met inbakeren wikkel je je baby in een doek van schouder tot voetjes. Het schijnt te helpen wanneer je een baby hebt die onrustig slaapt of als je een huilbaby hebt. Het inbakeren zou moeten helpen om rustiger te slapen. Een baby heeft namelijk nog geen goede controle over zijn/haar arm- en beenbewegingen en kan zichzelf met deze bewegingen wakker houden.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook meerdere manieren van inbakeren tegen. Je kan een baby in een flanellen doek wikkelen, maar er zijn ook kant-en-klare inbakerdoeken en bakerzakken te koop. Mij lijkt het makkelijker om voor een kant-en-klare inbakerdoek of inbakerzak te gaan. Met enkel een flanellen doek ben ik bang dat het mij niet gaat lukken. Alleen zijn er zoveel merken en daarom ga ik eerst op zoek naar de voor- en nadelen van de verschillende merken.

Puckababy
Puckababy heeft verschillende soorten inbakerdoeken in diverse leeftijdsgroepen: vanaf de geboorte, vanaf 3 maanden, vanaf 6 maanden en vanaf 2,5 jaar. Bij elke leeftijd zijn er ook weer verschillende producten. Nu zijn wij op zoek naar een mogelijkheid om Elena in te bakeren en op het moment van het schrijven van deze blog is ze 5 weken oud. Dus moet ik bij de producten vanaf de geboorte kijken.

bron: Puckababy

Original Piep
Dit is een inbakerslaapzak voor baby’s van 0 t/m 3 maanden, tussen de 44 – 62 cm en 2,5 – 5,5 kg. De slaapzak schijnt goed te helpen wanneer je een onrustige baby hebt die veel huilt, moeilijk in slaap valt en/of snel weer wakker wordt. De slaapzak zit als een soort coconnetje om je baby heen. Om heel eerlijk te zijn vind ik het er een beetje zielig uitzien hoe de baby wordt ingepakt, maar ik lees veel positieve ervaringen. Wel lees ik bij de kieswijzer dat wanneer je voor het eerst met inbakeren begint je vanaf 8 weken beter voor een Mini in plaats van een Piep kan gaan. 

Swaddle Me
Swaddle Me heeft meerdere soorten doeken om je kleintje in te bakeren. Ze werken met verschillende fases. Fase 1 lijkt meer op het Puckababy concept, maar ik ben meer op zoek naar een slaapzak waarmee ik Elena gemakkelijk en vooral veilig kan inbakeren. Dan zou fase 2 de beste optie zijn. Swaddle Me zelf geeft aan dat de houding in de baarmoeder wordt nagebootst. Het voordeel is dat een Swaddle Me goedkoper is dan een Puckababy, want we weten natuurlijk nog niet of ze het wel prettig vindt om zo te slapen.

bron: Summer Infant

Jollein
Jollein heeft mooie en leuk uitziende inbakerdoeken, maar tijdens mijn zoektocht lees ik toch wat meer negatievere ervaringen. De doeken werken fijn, maar de kwaliteit is niet al te best en na een paar keer wassen laat het klittenband al los waardoor de armen van je kleintje los raken. Hierdoor valt dit merk dus voor ons af.

Bron: Jollein

Meyco
De inakerdoeken van Meyco lijken erg op die van Swaddle Me, alleen zijn deze doeken nog iets goedkoper. Als je de reviews leest zie je dat ze erg positief zijn, ook over de kwaliteit. Dit zou naast Swaddle Me een goeie optie zijn om een inbakerdoek uit te proberen.

Bron: b-boo.com

Pacco
Pacco schijnt het meest verkochte inbakerdoek te zijn, wat ze op hun eigen website vermelden, daarnaast wordt Pacco ook aanbevolen door het consultatiebureau en wordt dit merk veel gebruikt in ziekenhuizen. Een inbakerdoek van dit merk kan je tussen de 0 – 6 maanden gebruiken. Pacco is de duurder dan Puckababy en zou dus om het uit te proberen voor ons nu geen goede keuze zijn.

Bron: bol.com

Love to dream (Swaddle Up)
Dit is een inbakerzak waarbij de armpjes in plaats van naast het lichaam of gekruist gewoon omhoog liggen. Enige nadeel lijkt mij dat ze alsnog met haar armpjes richting haar mond kan en kan bewegen. Ze wordt juist heel onrustig door het bewegen met haar armen, dus ik denk dat dit geen geschikte zak voor haar is. Wanneer je de reviews leest zie je inderdaad dat er kinderen toch wakker worden omdat ze nog steeds bij hun gezichtje kunnen.

Bron: babyroad.com.au

Het heeft even geduurd en naast het uitzoeken welke merken er zijn heb ik ook naar de ervaringen van mijn volgers  op Instagram gevraagd. Daar kwam een duidelijk voorkeur voor Puckababy naar voren, ook werken Swaddle Me en als laatste redmiddel Pacco genoemd. Omdat afgelopen weekend Puckababy een korting van 20% had heb ik toch besloten om een Puckababy Piep aan te schaffen. Dit is hem geworden!

Mijn bevindingen
Wat een super snelle levering! Om 22:30 uur heb ik de Puckababy Piep besteld en om precies 00:02 uur kreeg ik een e-mail met foto dat mijn product was gepakt en nog geen 24 uur later om 18:00 uur had ik de inbakerzak in huis!

De eerste keer inbakeren was even wennen en vond Elena niet zo prettig. Op advies van Puckababy haar overdag ingebakerd om te laten wennen en dat vond ze ineens wel goed. Diezelfde avond haar nog een keer ingebakerd en binnen no time was ze in slaap gevallen en heeft ze zelfs de hele nacht doorgeslapen! Consequent inbakeren doen we eigenlijk niet, omdat ze de ene keer makkelijk in slaap valt. Wanneer we merken dat ze meer moeite heeft bakeren we haar in en valt ze uiteindelijk alsnog snel in slaap. Wij zijn erg tevreden en raden het ook zeker aan wanneer je kleine moeite heeft om in slaap te vallen.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

volg mij ook op