Borstvoeding geven met een prolactinoom

Mocht je niet weten wat een prolactionoom is dan kan je er hier meer over lezen.

Zodra ik een positieve test in handen had was ik direct gestopt met mijn medicatie. Na mijn bevalling was het de bedoeling om te beginnen met het geven van borstvoeding, maar dat liep helaas toch allemaal anders dan gepland.

Eenmaal terug in mijn kraamsuite werd de vraag gesteld of ik borstvoeding wou geven en binnen no time werd Elena aangelegd om te proberen of er melk uitkwam. Helaas kwam er niets uit, maar dat schijnt in het begin en al helemaal na een keizersnede normaal te zijn. Het belangrijkste was dat ze even aangelegd kon worden, zodat ze kon oefenen voor alle toekomstige momenten.

Omdat de borstvoeding nog niet goed op gang was gekomen en Elena helemaal bont en blauw was ,omdat ze vast had gezeten in het geboortekanaal, kreeg ze ook tijdelijk flesvoeding erbij. Dit kreeg ze omdat ze de voeding nodig had om sneller te herstellen.

Elke keer wanneer ze weer gevoed moest worden werd ze eerst aangelegd. Het happen lukte alleen niet goed, omdat mijn borsten al behoorlijk gespannen waren. Daarom kreeg ik een tepelhoedje zodat ze beter aangelegd kon worden. Na meerdere keren aanleggen en kwam er nog steeds geen melk uit, dus probeerde we Elena te foppen door via een slangetje flesvoeding in het tepelhoedje te spuiten. Dit ging er goed en ze zoog de melk goed op.

Waarom komt er geen melk?

Ik begon het behoorlijk frustrerend te vinden dat er nog steeds geen melk uitkwam dus na overleg met een lactatiedeskundige werd er besloten om Elena eerst 5 – 10 minuten proberen aan te leggen en als dat niet lukte om dan vervolgens te kolven.

Door het aanleggen en het kolven kreeg ik steeds meer stuwing, maar er kwam amper melk uit. Mijn borsten begonnen met de dag pijnlijker en vooral groter te worden. Naast mijn wond aan mijn buik zat ik er niet op te wachten om ook nog pijn in mijn borsten te krijgen, maar ik wou borstvoeding echt een kans geven.

Toen ik naar huis mocht had ik voor mezelf besloten om het nog twee dagen te proberen en als het echt niet op gang zou komen en de pijn nog heftiger zou worden om dan te stoppen. Uiteraard had ik dit wel van te voren besproken met mijn kraamhulp en verloskundige. Het enige nadeel was dat ze beide aangaven dat het rustig afgebouwd moest worden.

Een helse nacht

Na een vreselijke nacht waarbij de pijn aan mijn borsten zo heftig werd dat het uitstraalde naar mijn rug besloot ik dat het genoeg was. Zoals al eerder aangeven had ik al pijn in mijn buik van de keizersnede en om er dan ook nog eens pijn in mijn borsten bij te hebben trok ik op dat moment niet. Ik besloot om eens contact op te met mijn behandeld arts die mij ook begeleid voor mijn prolactinoom. De assistente nam de telefoon op en na de situatie toegelicht te hebben zou ik later op de dag teruggebeld worden.

Om 12 uur werd ik eindelijk teruggebeld en kreeg ik mijn arts aan de lijn die aangaf dat ik direct weer met mijn medicatie Cabergoline mocht beginnen en dat ik diezelfde avond nog een half tabletje moest innemen en de volgende ochtend/avond en de daaropvolgende ochtend nog een half tabletje moest innemen. Mijn productie zou meteen stoppen en de pijn zou snel moeten afnemen.

Wat een opluchting

Hij had gelijk want na het eerste tabletje voelde ik de pijn minder worden. Wel waren mijn borsten nog steeds keihard, warm en opgezwollen, maar ik voelde de druk afnemen. Na een paar dagen was alle pijn verdwenen en na ongeveer een week waren mijn borsten weer normaal en kon ik weer een bh aan!

Baal ik dat ik geen borstvoeding kan geven?

Ja en nee, borstvoeding is toch moedermelk die goed is voor je kleine, maar als ik nu naar onze kleine meid kijk en zie hoe goed ze het doet ben ik blij dat ik ermee gestopt ben. Het heeft me meer rust gegeven, wat Elena natuurlijk ook voelt en daardoor hangt er een veel relaxtere sfeer in huis.

Mocht je zelf in een soortgelijke situatie zitten dan is het belangrijk dat je je ervaring deelt met een lactatiekundige en je kraamzorg. Ze kunnen dan altijd eerst kijken of ze je echt niet kunnen helpen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je er alles aan hebt gedaan zonder dat je direct de handdoek in de ring hebt gegooid.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

volg mij ook op